Στη θέση του σημερινού Ναού προϋπήρχε μεγαλοπρεπής Ναός και μοναστήρι τα οποία παρασύρθηκαν κατά την πλημμύρα του ποταμού Κνακίωνα το 1825. Η παράδοση αναφέρει ότι ενώθηκαν οι ποταμοί Κνακίων και Τιάση ( Μαγουλίτσα ) και παρέσυραν όλα τα οικοδομήματα καθώς και τον τρισυπόστατο Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, των Αγίων Αποστόλων και του Αγίου Νίκωνος.
Μετά την καταστροφή, μεσολάβησαν πολλά ιστορικά γεγονότα ( π.χ. Ιμπραήμ, απελευθέρωση ). Ο τόπος που υπήρχε το μοναστήρι περιήλθε στους κατοίκους της περιοχής. Η Αγία Ειρήνη εμφανίστηκε στον ύπνο ενός κατοίκου και του ζήτησε να οικοδομήσει στη θέση του κατεστραμένου Ναού το Ναό της. Πρόκειται για το Νικόλαο Γαλανόπουλο, άνθρωπο ευσεβή και θεοφοβούμενο που έμενε λίγα μέτρα δυτικότερα του αρχικού Ναού. Της έδωσε λοιπόν την υπόσχεση και ανέλαβε την ανέγερση του νέου Ναού εις τιμή και μνήμη της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος και Ισαποστόλου Ειρήνης.
Αγορά του τόπου
Το κτήμα που εντασσόταν σε περιβόλι με μουριές άνηκε στον κτηματία Κωνσταντίνο Ι. Κυρούση, ο οποίος προσφέρθηκε να το πουλήσει για την εξυπηρέτηση ανέγερσης του Ναού, ώστε συνέταξαν το αναγκαίο πωλητήριο συμβόλαιο με αριθμό 1058. Η πράξη του συμβολαίου και η εξόφληση του χρέους έγινε την 7η Σεπτεμβρίου του 1875.
Ο αείμνηστος Νικόλαος Γαλανόπουλος ήταν φτωχός άνθρωπος. Έχοντας λάβει ωστόσο την υπόσχεση και την ενθάρρυνση της ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Ειρήνης ότι θα τον βοηθήσει ανέλαβε αμέσως την αποπεράτωση του έργου. Η μεγαλύτερη βοήθεια χρειάστηκε για την εξόφληση του χρέους που δημιούργησε η εξασφάλιση του οικοπέδου. Από τη στιγμή που εξασφαλίστηκε ο τόπος από το Νικόλαο Γαλανόπουλο, παππού του Ιερέως Ευάγγελου Γαλανόπουλου – Σακελλαρίου ξεκίνησε η εκπλήρωση της υπόσχεσης και υποχρέωσης, για την οικοδόμηση του Ιερού Ναού της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος και Ισαποστόλου Ειρήνης. Το έτος 1874 ο Ναός εγκαινιάσθηκε και άρχισε να εορτάζει με λαμπρότητα στις 5 Μαΐου την επέτειο μνήμη της Αγίας και στις 24 Σεπτεμβρίου την επέτειο μνήμη της Παναγίας της Μυρτιδιότισσας, η εικόνα της οποίας τοποθετήθηκε στο τέμπλο στη θέση της Αγίας εικόνας της Θεομήτορος.
Ανακαίνιση του Ναού
Τον όνειρο του ιερέως Ευάγγελου Ν. Γαλανόπουλου – Σακελλαρίου να γίνει μια μέρα ο Ναός ενoριακός πραγματοποιήθηκε. Μάλιστα για δύο έτη ιερέας ήταν ο ίδιος.
Μετά το θάνατο του, τοποθετήθηκε στη θέση του ο άξιος διάδοχος του, Ιεροδιδάσκαλος Κλεομένης Σταυράκης από το χωρίο της Πελλάνας Άγιο Κωνσταντίνο. Ο ιερέας αυτός χάρισε όλον τον εαυτό του στο νέο Ναό και ανέλαβε την ανακαίνιση και αναμόρφωση του. Συμπαραστάτης στην όλη προσπάθεια ήταν η ευσεβής κυρία Αντιόπη Αλειφεράκη χρηματοδοτώντας εξ ολοκλήρου τη δαπάνη για την ανακαίνιση του Ναού το έτος 1957. Σε αυτή οφείλεται η διαμόρφωση του σε Βυζαντινό σταυροειδή μετά τρούλου, η σημερινή του δηλαδή όψη και μορφή.
π.Νικόλαος